I Jornada de Solidaritat/Cooperació i Consum responsable - desembre 2012

Xerrades

tallers nadal xerrades
Cliqueu per veure més imatges

El dia abans de començar les vacances de Nadal, enguany, no hem fet els tradicionals tallers sinó que hem dedicat el dia a fer xerrades i activitats relacionades amb la solidaritat, el consum responsable i la cooperació. Un grup d’alumnes de segon cicle hem assistit a una xerrada que duia el títol de “Cooperació: el Salvador”.

El Salvador es troba a Amèrica Central, entre Hondures i Guatemala. La seva capital és San Salvador. El Salvador és un país volcànic. Fa uns 30 anys, va esclatar una guerra civil entre rics i pobres. Els pobres protestaven i la resposta del govern era matar-los, assassinar tot aquell que protestava. En defensa dels primers va sortir un grup de guerrillers, es deien FMLN. Aquesta guerra va acabar al 1992 i al final l’estat matava per matar. La zona més afectada per la guerra va ser a la zona nord i Usultan.

Al baix Lempa, que és un riu, tothom que hi vivia va fugir, i quan la guerra va acabar, la gent es va trobar sense casa i va anar a al territori del Baix Lempa. Després dels 30 anys de guerra, aquest territori es va transformar en una zona selvàtica i la gent s’hi va anar instal·lant i a poc a poc van construir una ciutat des de zero. Van decidir que l’educació era prioritària entre totes les coses i van construir escoles. Van demanar ajuda internacional per poder construir un institut i ho van aconseguir. El nostre institut i l’Ajuntament de la Garriga van col·laborar en aquest projecte, ja fos aportant diners o enviant professorat per formar els alumnes.

Al cap d’un temps, van decidir fer un llibre amb els records de la guerra, es va titular Tierras pagadas a precio de sangre, i és un recull dels records de la gent pobre, per evitar que allò que va passar s’oblidi. L’Ajuntament de la Garriga va aportat 7.000 euros per poder fer possible l’edició del llibre a El Salvador.

En Joan Antoni, un dels professors que va col·laborar amb aquest projecte, ens ha proposat una activitat per informar els garriguencs de l’ajuda que s’ha donat a aquest país centreamericà. El que hem fet els alumnes d’aquest taller, ha sigut repartir tríptics informatius als veïns de la zona perquè tinguessin coneixement d’aquests fets.

Aquest taller ens ha agradat molt ja que ens ha fet conèixer successos de la història de El Salvador que no coneixíem i a més hem pogut col·laborar informant la gent de tot això.

 

Alba Baño i Alba Bueno 4t ESO

 

Tallers

tallers nadal
Cliqueu per veure més imatges

L’últim dia del primer trimestre vam fer tallers. Unes quantes nenes vam fer el taller de coral perquè ja fèiem coral un dia a la setmana, i després d’haver assajat dues hores unes cançons de Nadal, vam haver de cantar-les i exposar-les davant tot l’institut, al gimnàs. No ho vam fer soles.

La Coral Aliança ens va acompanyar i ens va ajudar. Potser teníem una mica de vergonya però amb l’ajuda d’aquesta fabulosa coral va ser tot més agradable i divertit.

Va ser una experiència molt enriquidora i acollidora perquè quan cantàvem tots junts ens sentíem una família unida.

 

Aïna Faro i Júlia Marcer.

 

sanefa insti