Ens visita en Martí Carreras

Dijous 12 de febrer l’estudiant de composició va venir a l’Institut a explicar la seva experiència en la composició de la banda sonora de la pel·lícula The Kid als alumnes de l’optativa de música i cinema de 4rt d’ESO.

 

QUI ÉS MARTÍ CARRERAS?

Martí Carreras estudia composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC)i toca el clarinet. Va estar-se un any i tres mesos, des del juny del 2013 fins el setembre del 2014 treballant en elaborar una banda sonora sencera.

 

COMPOSICIÓ PER A “THE KID”

La feina de Martí Carreras era composar des de l’inici fins al final una banda sonora nova per a la pel·lícula muda “The Kid”, de Charles Chaplin (1921), una cosa que requereix molta dedicació i temps. Abans de començar va pensar en els instruments de l’orquestra de La Garriga, encarregada d’executar la música. Després va dividir el film el quatre parts per anar composant.

 

Per a decidir la pel·lícula en van buscar una en la qual la banda sonora hagués estat composada anys més tard que les imatges gravades. “The Kid” era perfecta, també per la barreja de còmic i dramàtic que hi ha. Depenent del que està passant a la pantalla, evidentment es necessita un tipus de música o un altre.

                                                      

Al principi del film hi van posar una obertura. La música sona uns minuts sense imatge, fins que en un moment donat comencen a sortir els crèdits inicials, que s’adeqüen a la melodia.

 

Martí Carreras va fer un tema principal (l’obertura) el qual va transformar segons l’escena perquè no quedés repetitiu.


El compositor va elaborar un tema per a cada personatge, en els quals també calia fer certes variacions. Així, quan apareix la mare, per exemple, sona un dels dos temes composats per a ella i no resulta repetitiu.

 

Va jugar molt amb els estils de música que s’esqueien a cada situació (divertida, trista, animada...).

 

Un dels grans reptes d’aquesta feina va ser aconseguir que la música quadrés exactament (els mateixos segons) amb les imatges, perquè no quedés estrany.

 

Les partitures les va elaborar amb un programa d’ordinador que permet escoltar com queda la composició amb els instruments concrets.

 

Per a Martí Carreras, això ha estat un gran aprenentatge en el camp de la música del cinema.    
Martí Carreras explicant la seva experiència en la composició de la banda sonora de la pel·lícula The Kid.


Sabina Castán - 4t D