MAUS al Vil·la Romana - Memòries de l'HolocaustLa novel·la gràfica de Spiegelman visita l’Institut Vil·la Romana

 Aquest mes de gener hem pogut gaudir d’una exposició sobre la novel·la gràfica Maus d’Art Spiegelman, que tracta sobre l’holocaust i el feixisme. Aquesta exhibició serveix per commemorar el setantè aniversari de l’alliberament del camp de concentració i extermini d’Auschwitz. La novel·la, publicada l’any 1991, ha guanyat la beca Guggenheim, el premi Pulitzer del 1992 i ha estat nominada al National Book Critics Circle Award.


L’autor aconsegueix transmetre l’ambient de l’època mitjançant il·lustracions simples però emotives, sovint amb metàfores gràfiques. Els personatges són representats per diferents animals segons l’origen.


Aquesta novel·la gràfica s’ambienta en la Polònia de l’ocupació nazi en la qual els jueus, els gitanos i homosexuals, entre d’altres, són primer deportats en ghettos per després traslladar-los a camps de treball o d’extermini. Art Spiegelman explica la història personal del seu pare, que va ser presoner a Auschwitz. Aquesta obra va tenir funcions terapèutiques per l’autor ja que havia tingut depressions pel suïcidi de la seva mare i les dures vivències de la seva família.


Aquesta obra fa reflexionar molt el lector, ja que s’implica molt en la vida d’aquests supervivents. La gran qualitat d’aquesta novel·la gràfica és que, des de la senzillesa dels dibuixos, transporta el lector a un món totalment desesperançat.Redactors: Neil Parker, Joel Prat i Gerard Rodrigo

<--- torna a l'inici

sanefa insti