La recuperació de la memòria històrica. La veu d'un mestre català

Dimecres 11 de març els alumnes de segon de batxillerat tinguérem la oportunitat de conèixer la història d’Antoni Benaiges, nascut a Mont-Roig, mestre català de la Segona República Espanyola, a través d’un documental. Aquest, titulat “El Retratista”, ha estat elaborat, gràcies a l’ajuda d’un Verkami, per Alberto Bougleux i per Sergi Bernal, el qual els alumnes van tenir la sort de poder comptar amb la seva presència.


L’any escolar 1934-1935 li va ser assignada a Antoni Benaiges la plaça de mestre d’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), un llogaret de molts pocs habitants. Benaiges fou sindicalista i d’esquerres i educà els seus alumnes amb mètodes que foren realment innovadors en l’època. De fet en el documental es fa palesa l’empremta que deixà entre els seus alumnes, especialment amb l’ús d’una impremta que el mestre els comprà i que serví per a publicar quaderns escolars on s’hi reflectien coneixements i reflexions dels alumnes. El mestre, però, fou apartat de l’ofici i finalment assassinat el juliol de 1936 i enterrat en una de les fosses comunes de La Pedraja.


Per als alumnes de segon de batxillerat fou una jornada de gran interès, ja que justament el temari de classe coincidia en l’època de la Segona República. Però no només per això, sinó perquè la presentació del documental va ser excel·lent i en vàrem poder extreure conclusions per a reflexionar sobre el món en el que vivim, la recuperació de la memòria històrica i la societat que volem construir, lluny d’episodis esfereïdors, de la repressió i de la por.

 

Laura Garriga Sagalés - 2n de batxillerat