Conferència d'Enric Queralt, dins el projecte ILEC

Com ja sabeu, hem iniciat un nou Projecte d’Innovació, l’ILEC, o Projecte d’Impuls a la Lectura. Com a Lliçó Inaugural de la formació del professorat  hem tingut la sort de comptar amb Enric Queralt, autor de Llegir, més enllà de les lletres, un assaig en què es desenvolupen aspectes nuclears de la didàctica de la lectura.

 

Va ser una sessió molt interessant, enriquidora, que ens va fer reflexionar sobre la pràctica docent, ens va donar idees per continuar amb la nostra tasca i, sobretot, ens va transmetre molta força i il·lusió.

 

El tema de la xerrada va ser la millora de la competència lectora de l’alumnat, eix vertebrador del Projecte ILEC. Es va insistir en el fet que tothom és responsable de la llengua perquè és el vehicle del nostre coneixement; per tant, tots som responsables d’ensenyar i ajudar els alumnes a llegir bé. Potser ens podem preguntar: cal ensenyar els alumnes d’ESO, de Batxillerat i de Cicles Formatius a llegir bé? I tant que sí, perquè si aprendre’n només fos una qüestió mecànica de saber combinar les vint-i-sis grafies de l’alfabet no trobaríem tantes persones que tenen dificultats de lectura. Cal formar bons lectors, que reconeguin les idees d’un text i les relacionin amb el propi text, amb els seus coneixements i les seves vivències, que tinguin esperit crític i no es deixin enganyar.

 

Però també volem formar persones que gaudeixin llegint, que parlin de llibres, que visitin llibreries i biblioteques..., per això el segon trimestre iniciarem l’aplicació d’un temps diari dedicat a la lectura.