El projecte de l’hort de l’ACADA

Cliqueu per entrar a la galeria d'imatges
Cliqueu per entrar a la galeria d'imatges

Els alumnes de 4rt ESO ACADA de l’institut Vil·la Romana de La Garriga, des de gener del curs 2015-2016, hem estat actualitzant l’hort de l’institut, situat en un dels patis interiors de l’edifici.

 

El procés ha estat bastant senzill. Els primers dies vam redissenyar l’hort que havien fet els alumnes d’ACADA de l’any passat. Vam decidir aprofitar els 3 bancals que estaven fets, ampliar-los 1 metre i construir-ne un de nou per a poder plantar més hortalisses.

 

Abans de plantar les hortalisses, vam fer un planter amb algunes per tal que creixessin una mica abans de posar-les a la terra. També va ser necessari instal·lar un sistema de reg als bancals, de gota a gota i amb temporitzar, i cobrir els bancals amb compost i palla, per tal que la terra estigui nodrida i conservi les propietats. Paral·lelament vam arreglar un llimoner que ja estava plantat i pel voltant d’aquest plantàrem maduixes, nabius i gerds.

 

“A mi l'hort m'ha ensenyat moltes coses, tant d'hortalisses, com de companyerisme, ja que allà era imprescindible el treball en grup. L’hort m'ha agradat molt i opino que ha estat una gran idea incloure'l al nostre projecte.” Maria, alumna de 4t ACADA.

 

Durant les següents setmanes, vam plantar diferents varietats d’hortalisses als quatre bancals, com ara: pastanagues, alls, porros, pèsols, enciams,  patates, albergínia, tomàquets, pebrot verd, api, pebrot vermell, bitxo picant vermell, faves, carbassó, cogombre, carbassa, síndria i meló. Seguirem plantant-ne a mida que arribi el temps adequat per cada una.

 

Per la realització del nostre hort, vam comptar amb l’ajuda d’en Mark i la Gisela de Phoenicurus (permacultura aplicada i horticultura natural), una parella de professionals de l’àmbit que ens va guiar en tot moment.

 

“L’experiència de l'hort ha estat bastant satisfactòria ja que he descobert experiències que no m'imaginava.” Albert, alumne 4t ACADA. Mentre anaven brotant les plantes setmana rere setmana, ens van proposar ampliar el nostre projecte i fer un jardí de plantes aromàtiques, situat en un altre dels patis interiors. En aquest jardí hi vam plantar romaní, farigola, ruda, farigola llimonera, espígol, tamarinde, espernallac, sajolida i sàlvia. També ens van ensenyar que si posàvem algunes aromàtiques prop de les hortalisses, ajudarien amb les plagues, ja que per la forta olor evitarien que s’apropessin els insectes.

 

En aquests 5 mesos, hem estat regant i modificant l’hort, fent millores en la plantació de les hortalisses, posant canyes a les tomaqueres i pesoleres, dissenyant cartells amb els noms de les diferents hortalisses, amb ajuda de canyes, claus i un martell, entre altres tasques. Encara ens queda molta feina per fer, com ara solucionar el problema dels pugons que han envaït les pesoleres o el creixement de les males herbes, però ja tenim ganes que arribi el moment de recollir els fruits de la nostra feina. “Un hort que ens ha fet créixer” Miquel, alumne 4t ACADA.

 

 

Per Txell Torras i Carolina Sanarau

 

Seminari Escoles Verdes