Al Vil·la Romana gaudirem de les olives de l'institut

Aquest curs, els alumnes del 4t ACADA hem aprofitat l'olivera de l'institut, n'hem collit les olives i les hem posat en conserva. Us expliquem com ho hem fet.

 

Al pati dels professors de l'institut hi ha plantada una olivera. Fa moltes olives i any rere any en deixa el terra ple. Mentre cuidem el jardí de les plantes aromàtiques que tenim en aquest pati, ens mirem l'olivera i observem com els ocells venen a menjar-ne les olives, però ens planyem de la quantitat de fruits que cauen al terra sense que els puguem gaudir nosaltres. Per això aquest any ens hem proposat collir-les i fer-ne pots de conserva. I així ho hem fet! 

 

Primer vam esperar que la majoria d'olives canviessin de color, passant d'un verd a un negre. Això indicava que ja estaven a punt per collir. Les vam collir tal i com es fa des de fa segles, col·locant un parell de malles al terra, a sota de les branques que vam picar amb les canyes. Picàvem amb compte i fermesa les branques, fins que ja no queien més olives. Llavors vam plegar les malles per dipositar totes les olives en un cubell. Després ens vam asseure al voltant del cubell i vam estar una estona traient fulles i branquetes, i un cop netes, vam passar-hi aigua per netejar-les de terra i pols. Algun alumne es va atrevir a provar-les i becs! Ens va quedar clar que no es mengen tan bon punt collides.

 

Durant dues setmanes, la Malena i la Gemma, alumnes de l'ACADA, es van encarregar de canviar-ne l'aigua cada dia, per tal que les olives perdessin l'amargor. Amb l'aturada per les vacances de Nadal, en Mark i la Gisela, els integrants de Phoenicurus que ens assessoren amb l'hort de l'institut, se les van endur a casa per tal de fer el canvi d'aigua cada dia.

 

Ben retornats de les vacances, vam provar les olives i ja no eren tan amargues. Ja podíem fer les conserves. Per fer-ho les vam posar en pots de vidre, amb aigua salada a un 7%, que vam calcular amb una balança i molta paciència. Per adobar-les hi vam posar les herbes aromàtiques del nostre jardí i grans d'all. Alguns hi van posar farigola, altres sajolida i altres romaní, i els més atrevits una mica de cada.

 

Vam tancar els pots, hi vam escriure el nostre nom i a esperar! Les deixarem en conserva fins al mes de juny. Esperem que ens quedin ben bones, i sinó, potser l'any vinent ens atrevim a fer oli!