Xerrada Fidela Frutos

El passat 31 de maig de 2017 els alumnes de 1r de batxillerat varen assistir a la xerrada del cicle d'economia crítica: Pensar globalment i actuar localment. Què puc fer jo? a càrrec de l'arquitecta i professora universitària Fidela Frutos.

 

La xerrada va ser una breu aproximació del què és l’arquitectura, quins impactes té en el medi ambient i en la salut humana i quins són els reptes dels arquitectes per abordar aquestes qüestions.

 

Va explicar que l'ofici d’arquitecte està sotmès a un constant salt d’escala. Quan els arquitectes dissenyen en el seu despatx estan prenent decisions que tindran repercussions a nivell local. Però si les multipliquem per milions d’edificis que es construeixen en tot el món la xifra dels impactes esdevé molt important a nivell global.

 

La ponent va fer una extensiva explicació dels impactes que té l'arquitectura en l'entorn, així com altres oficis i activitats humanes que són altament insostenibles a nivell planetari.

La Fidela va voler remarcar que un dels reptes que té la humanitat en un món globalitzat és el de prendre consciència que cadascun dels nostres actes té repercussions a nivell mundial, i per tant, som copartíceps de la degradació dels ecosistemes arreu del planeta. Aquesta presa de consciència és un aprenentatge que s’inicia en el sí de la família i l’escola i és un procés complex que cal incorporar en el creixement vital de les persones, per tal d'evitar que seguim malmetent el nostre planeta.

 

Les reflexions i les imatges contundents, que la Fidela va anar mostrant, van generar força controvèrsia, davant d'uns alumnes impactats, que van fer nombroses intervencions.

 

El temps va quedar molt curt i la ponent no va poder aportar les diferents solucions que des d'un punt de vista arquitectònic s'estan adoptant davant la insostenibilitat de l'arquitectura tradicional. Així que emplacem a la Fidela a què vingui un altre dia a fer-nos la segona part!

 

Des del departament de matemàtiques i economia li agraïm la seva presència i la fidelitat a aquests cicles de xerrades que miren l'actualitat des d'un prisma més crític.