Reportatge de la VI Jornada de Solidaritat, Cooperació i Consum responsable

El dia 22 de desembre de 2017, a l'Institut Vil·la Romana, hem celebrat la VI Jornada de solidaritat, cooperació i consum responsable. Es duu a terme cada any abans de les vacances de Nadal. És una jornada destacada per les diferents xerrades i tallers dels quals els alumnes poden gaudir.

 

Els nois i noies de segon de batxillerat han participat en una xerrada anomenada "Conflicte armat i justícia a Guatemala", explicada per Toni Royo i que comptava amb la presència de l'Alcaldessa de la Garriga. En aquesta conferència, els alumnes han parlat de la pau, han reflexionat i han pogut conèixer -mitjançant audiovisuals- diferents testimonis. 

 

Els de primer de batxillerat han pogut triar entre dues xerrades.

Una tractava sobre els refugiats. Tenia per nom "Refugiats, per què?" i ha estat realitzada per en Toni Soler. En aquesta xerrada s'han explicat els diferents esdeveniments històrics que han tingut com a resultat l'emigració.

 

L'altra xerrada dirigida als alumnes de primer de batxillerat ha estat explicada per Dirk Volkmar i es titulava "La cooperació, una aventura personal". Volkmar, acompanyat de dos companys, ha explicat la seves pròpies experiències en països subdesenvolupats.

 

Pel que fa a quart d'ESO, també s'ha pogut escollir entre tres xerrades de temes diversos. La primera, titulada "La necessitat de ser solidari" i organitzada des de l'hospital Sant Joan de Déu, relacionava la solidaritat amb el càncer infantil.

 

La segona xerrada es titulava "Desmitificant les malalties mentals", organitzada des de l'Associació El Far, donava a conèixer les malalties mentals més conegudes a la nostra societat, com són el TDAH, la dislèxia, trastorns alimentaris, trastorn bipolar...Com a tercera activitat, els alumnes han anat al Casal d'Avis per ajudar-los en tot el tema de mòbils: el seu ús, baixar aplicacions, fer fotografies, etc.

 

Els alumnes de 3r d'ESO han realitzat el taller de teatre "Els murs de la por", fet per la companyia Frec a Frec, que ha interactuat constantment amb ells, fent-los reflexionar sobre temes diversos que afecten les relacions humanes.

 

L'alumnat de 1r i 2n d'ESO ha pogut triar entre una llarga llista de tallers, tots molt interessants: realitzar joies amb càpsules de cafè, fer una gimcana per la Garriga, taller d'expressió amb dibuix i pintures a partir del que transmetia la música posada de fons, decoració de bosses i llibretes, entrenament d'atletisme, taller de l'autoconeixement, lectura, interpretació i explicació de notícies relacionades amb el Nadal, preparació del Mercat Solidari per recaptar diners per ajudar els alumnes amb pocs recursos econòmics, construir un aguantallibres, taller de papiroflèxia i classe d'introducció a la dansa del ventre. 

 

Com a cloenda d'una jornada que ha destacat per la seva bona organització i gran interès, tot l'institut hem gaudit al gimnàs d'unes cantates interpretades per professors i alumnes, a més de vídeos amb diferents fotografies d'activitats realitzades aquest curs.