Aprenentatge entre iguals entorn a la literatura castellana

Un curs més, i des del Departament de Llengua Castellana i Literatura, endeguem l’activitat de repàs  de la literatura de modalitat de cara a la selectivitat. Aquest fet no tindria res d’especial si no fos perquè els alumnes d’enguany de 1r de batxillerat dediquen una sessió  a explicar als seus companys de 2n de batxillerat una de les lectures.

 

Per una banda, als de primer sempre els agafa per sorpresa aquesta responsabilitat i es posen una mica nerviosos, però l’experiència és magnífica. Els de segon tenen l’oportunitat de refrescar part del temari d’una forma còmoda. A més, com a novetat,  s’ha donat el cas de treballar els apunts d’una novel.la conjuntament, és a dir, l’alumnat de primer ha completat l’estudi de l’obra realitzat l’any passat pels de segon.

 

Per altra banda, aquesta vegada hem pogut incorporar l’intercanvi perquè els de segon també han explicat part del temari del qual s’han d’examinar el proper dilluns els de primer.

 

L’activitat es desenvolupa de manera natural; hi ha una complicitat especial entre tots plegats: han gaudit d’unes mateixes lectures, la literatura actua com a pont entre dues generacions i, de sobte, es troben compartint o debatent sobre diferents interpretacions dels relats de Mi hermana Elba y Los altillos de Brumal de Cristina Fernández Cubas.

 

  Carolina Cano-Caballero Romero