Projecte Escolta’m: una nova modalitat de la tutoria

Aquest curs, al Vil·la Romana, innovem les dinàmiques de les tutories amb una magnífica iniciativa que s’està portant a terme a 4t ESO.

 

Fins ara hem exercit la tutoria de grup i la tutoria individual: exposem i informem nosaltres; donem la paraula a l’alumnat perquè expressi inquietuds i opinions individuals o que representen  tot el grup classe i, a més, ens reunim amb cadascun dels nostres alumnes per tal de realitzar un seguiment personal.

 

Aquesta nova modalitat és una tutoria en petit grup. És un moment on ells parlen i tutors i tutores escoltem. Es tracta de crear un moment de confiança, seguretat i benestar on un grup reduït s’expressi de forma lliure sobre qüestions que no siguin de l’àmbit acadèmic. Trien de forma natural i espontània els temes que els interessen, especialment, aquells que no poden abordar en el dia a dia per no donar-se un context adequat. La família o els amics, amb els que surten a divertir-se, no solen propiciar un espai de conversa en aquest sentit.

 

L’ideal perquè el grup estableixi una zona de confort i comunicació és que es formi de manera natural, sense la intervenció del professorat. Tutors i tutores escoltem sense jutjar i animem, amb prudència, a aquells que es mostren més tímids.

 

Hem tingut l’oportunitat d’acompanyar en algunes sessions a diferents grups i creiem que els resultats estan sent molt positius i, de vegades, sorprenents tot veient les relacions que es creen i les revelacions sinceres i desenfadades que es produeixen.

 

Els grups volen repetir l’experiència la qual cosa ens fa considerar el projecte tot un èxit alhora que li augurem una llarga trajectòria al nostre centre.

 

Carolina Cano-Caballero Romero