Reportatge de la VII Jornada de Solidaritat, Cooperació i Consum responsable

El dia 21 de desembre, a l’Institut Vil·la Romana hi ha hagut una sèrie d’activitats i tallers organitzats pel cos de professores i dirigits a tot l’alumnat. Nosaltres, dues alumnes de 1r de batxillerat, hem anat a veure gairebé totes les activitats i tallers i us en farem cinc cèntims.  Cal senyalar que, en aquests tallers, molts dels alumnes han après a reciclar diversos objectes d’ús diari que, d’altra manera, s’haurien llençat a les escombraries. Bé, comencem!

 

Els alumnes de la postobligatòria han pogut gaudir d’una xerrada sobre els drets humans laborals. S’ha explicat als alumnes diferents problemes que es poden trobar a l’hora de formar part del món laboral mentre que els alumnes de 3r i 4t de la ESO han vist un vídeo de Papua Nova Guinea amb comentaris de l'autor.

 

A càrrec de Concepció Roca, alguns dels alumnes de 1r i 2n de la ESO han assistit a un taller anomenat “Joies Nespresso”. S’ha presentat l’activitat ensenyant uns vídeos de com fer joies amb càpsules Nespresso. Seguidament, les han buidat, les han assecat i les han aixafat creant diferents formes. Una vegada creades les diferents peces, utilitzant fil i altres complements, els alumnes han creat les seves pròpies joies. Altres alumnes de 1r i 2n de l'ESO han fet una activitat anomenada “Volta a l’Àfrica”, fora de l’institut, dirigida per J. A. Padrós.

 

El taller "Pintura musical" consistia a crear 3 dibuixos diferents escoltant una música relaxant, una moguda i una de por, expressant el que els alumnes sentien. Les regles bàsiques eren que no podien pensar un dibuix concret, i només podien utilitzar els colors primaris.

 

15 alumnes més, també de 1r i 2n d’ESO, han assistit al taller “Cuina de supervivència”, a càrrec de dos exalumnes del Vil·la Romana i alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Aixafant unes oreo, han creat unes boles que després han banyat amb diferents tipus de xocolata i han decorat com han volgut. Després, han tallat unes maduixes i les han posat a dins d’un canapè amb crema. Mentre ells feien això, el professor Marc Jové s’ha endut uns quants alumnes a fer una activitat fora del centre anomenada “Entrenament d’Atletisme”.

 

Alguns dels alumnes han fet un taller anomenat “Creació de Sabó”: reutilitzant oli, han fet sabó. Primer barrejaven l’aigua amb la sosa a uns 90º fent que a l’hora d’agregar l’oli es barregés tot. Després amb una batedora aconseguiren una barreja homogènia que en refredar-se ja era sabó.

 

Marian Guerrero i Mariona Coma, amb la col·laboració dels alumnes de 1r i 2n de l’ESO, han fet la preparació del mercat solidari. A l’entrada de l’institut s’ha creat un petit mercat a on es venien galetes i diferents objectes fets pels alumnes, amb la finalitat de recaptar diners per a les famílies que no es puguin permetre les excursions proposades per l’institut.

 

Àngel Badalló, al taller de fusta, ha ensenyat als alumnes a fer els seus propis "Tres en ratlla" utilitzant la fusta com a element principal. Han agafat una branca, l’han tallada en 6 trossos i n'han pintat 3 de vermell i 3 de verd. Seguidament han agafat una làmina de fusta en què han dibuixat el tauler, així de fàcil, el tres en ratlla ja estava fet!

 

A càrrec de Sandra Jiménez s’ha dut a terme un taller anomenat “disseny i creació de personatges”. Els professors han repartit unes característiques per crear un personatge i seguidament han explicat als alumnes que triessin diferents formes i diferents expressions per crear el personatge. Finalment els alumnes han fet el seu propi personatge.

 

A “Jocs de taula amb materials reciclats”, utilitzant una ampolla, taps de plàstic i uns quants pals de fusta, els alumnes han creat una espècie de "penja micos", respectuós amb el medi ambient! D’altra banda, en el taller anomenat “balls llatins”, s’ha donat l’opció d’aprendre balls llatins als alumnes. Han començat ensenyant els passos bàsics i després han creat una coreografia.

 

Com a cloenda d’aquesta jornada tan lúdica i alhora educativa, els alumnes del centre han gaudit d’una sèrie d’actuacions d’altres alumnes i professors, a part de la tradicional cantada de la Coral l'Aliança de la Garriga al gimnàs de l’institut.

 

Estel Alegret

Raquel Ramírez