POLSCAT - Treball de Síntesi d'intercanvi entre alumnes de 3r d’ESO i alumnes polonesos

Comencem una nova aventura al Vil·la Romana en la línia dels projectes internacionals: un Treball de Síntesi que implica un intercanvi entre alumnes de 3r d’ESO i alumnes polonesos. Aquest és el diari del nostre viatge:

 

Dia 1- Divendres 22 de març

Sortim del Vil·la Romana a quarts de 10 del matí amb el comiat emotiu de la resta de companys de la promoció. Es preveu que sigui un dia llarg perquè hem de volar fins a Varsòvia fent escala a Frankfurt. Nervis i emoció en el primer vol, que arriba puntualment, però amb un avís inesperat: es cancel·la el vol Frankfurt - Varsòvia per problemes tècnics de la torre de control. La companyia ens informa que ens reubiquen en un altre vol l’endemà al matí i que tenim sopar, allotjament, esmorzar i trasllat gratuït a un hotel proper. Aquest imprevist ens fa més llarga l’espera per conèixer els nostres companys polonesos, però ens dóna l’oportunitat de fer una brevíssima visita a Frankfurt.

 

Dia 2 - Dissabte 23 de març

 

Ens llevem a les 4 per agafar l’avió, però malgrat la son estem emocionats perquè tenim ganes d’arribar a Polònia. Aquesta vegada tot va bé i un autocar ens porta des de l’aeroport de Varsòvia fins a Białystok. L’arribada és emocionant, per fi podrem passar una setmana amb ells i elles. Com que arribem al migdia no ens queda temps per visitar una segona escola polonesa, ZP44, on ens volien conèixer els alumnes. Així doncs, marxem amb els nostres amfitrions a instal·lar-nos i a conèixer les seves famílies. Demà passarem el dia cadascú amb la seva família.

 

Dia 3 - Diumenge 24 de març

 

Avui diumenge hem fet diverses activitats amb les nostres respectives famílies: anar a missa, dinar de barbacoa al bosc, visitar Tykocin, el Parc Nacional de Białowieża, el cementiri de Białystok o Maciejówka, anar a jugar a bitlles, etc; alguns hem coincidit, d’altres no. Hem visitat llocs que no havíem vist mai abans i hem menjat plats que tampoc no havíem tastat. Tota una experiència que ens ajuda a ser més oberts! Estem aprenent a adaptar-nos a una cultura diferent a la nostra.

 

Dia 4 - Dilluns 25 de març

 

Hem anat a Varsòvia a visitar el Museu de l’Alçament on ens han fet una visita guiada en anglès. La història d’aquest país i en especial el setge a Varsòvia l’estiu del 1944 ens ha deixat esgarrifats; hem vist documents, roba, fotografies, documentals, joies, claus, vehicles, armes, una col·lecció d’objectes personals carregats de simbolisme i patiment. Ens hem apropat una mica a la història dels avantpassats dels nostres amfitrions. Després de la visita hem anat a dinar a un restaurant al bell mig del centre històric i entre ruixat i ruixat hem fet algunes fotos i hem menjat algun gofre.

 

Dia 5 - Dimarts 26 de març

 

A primera hora hem visitat el centre ZP2, hem entrat a vàries aules on hi havia alumnes de diferents edats. Alguns ens han demanat informació sobre la nostra llengua o país i els més petits ens han cantat una cançó. Tothom tenia curiositat per saber de nosaltres. El director ens ha rebut, li hem dut un llibre sobre Barcelona i ell ens ha donat dos llibres sobre la història de la regió Podlaskia. Hem fet una presentació sobre la nostra escola, sobre La Garriga i sobre Catalunya i els hem preparat un Kahoot amb preguntes sobre la nostra cultura. Ens han preparat un taller molt original: hem decorat una galeta de gingebre amb la forma del mapa de Polònia per endur-nos-la de record. Després de dinar hem anat al centre de Białystok i hem visitat el Museu de la Medicina i la Farmàcia, el Palau i Jardins Branicki, l’Ajuntament i la Catedral. Tot això amb molt de fred i fins i tot nevant!!!

 

Dia 6 - Dimecres 27 de març

 

Avui hem tingut un dia en contacte amb la natura! Hem anat al Museu Silvarium de Poczopek, on hem pogut veure una representació de la fauna i la flora de la regió. També ens han ensenyat diferents tipus de rellotges de Sol i pedres megalítiques. Ens ha agradat molt també l’activitat per grups d’orientació al bosc i menjar una botifarra a l’estil polonès, és a dir, amb un gran foc cada alumne hem agafat una branca, hem punxat una botifarra i amb molta paciència l’hem cuita. A la tarda hem visitat la Biblioteca de Wasilków on ens ha rebut l’alcalde i ens ha donat uns obsequis. Finalment, hem fet un taller de decoració d’ous de Pasqua amb la tècnica del “decoupage”.

 

Dia 7 - Dijous 28 de març

 

El nostre darrer dia de descoberta de Polònia ha començat a Supraśal. Hem donat unes pomes a uns cavalls a la vora del riu i hem entrat al Museu de la Icona que està al Monestir Ortodox d’aquesta vila. Ens han fet una visita guiada en anglès molt interessant i després ens hem desplaçat fins a Studzianki, un poble d’uns 1.000 habitants. Allà hem visitat l’única escola del poble, on ens han dut a veure una petita exposició on es veu l’escola en els seus orígens fa 120 anys. Després hem anat a fer un taller de “Pierogi”, un menjar típic polonès, amb la representant de l’Associació de Dones i Cultura de Studzianki. Mentre esperàvem, alguns hem anat a jugar a futbol amb el professor d’E.F. de l’escola. Ha estat un dia esportiu, gastronòmic i històric.

 

Dia 8 - Divendres 29 de març

 

Tornem a casa amb un munt d’emocions i experiències que no oblidarem mai. A quarts de 8 ens acomiadem dels nostres amics i amigues polonesos. Marxem cap a Varsòvia per fer una darrera visita i comprar alguns records per dur a casa. L’autocar ens porta a l’aeroport amb prou temps per facturar maletes, menjar i estirar les cames. Ens preguntem si avui també tornaran a cancel·lar el segon vol, però sembla que tot va correcte i fins i tot hem d’afanyar-nos per agafar l’avió de Frankfurt a Barcelona. Arribem dins l’horari previst i amb molta il·lusió de trobar-nos amb les famílies davant del Vil·la Romana. Esperem amb il·lusió que ens tornin la vista al maig!!!