Reportatge de la VIII Jornada de Solidaritat, Cooperació i Consum responsable

L'últim dia del primer trimestre, tot l'institut hem participat en una sèrie d'activitats de tot tipus amb motiu d'aquesta època nadalenca que cada cop s'aproxima més. Des de l'equip de reporteres de l'Institut, us deixem amb un recull de les activitats i xerrades que s'han pogut veure durant aquesta jornada:

 

 

 

 

Comencem amb una xerrada que han pogut gaudir els alumnes de segon de batxillerat. Mitjançant la interpretació, s'explica com són els problemes d'una

persona que neix en un cos que no correspon al mateix gènere del que ella se sent.

 

 

 

 

 

Seguidament, una xerrada d’Open Arms per als alumnes de 1r de batxillerat, que ha impressionat a tothom. Open Arms és una ONG que té per principis protegir aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes

bèl·lics, persecucions o pobresa.

 

Totes les xerrades que s'han fet dirigides a l'alumnat de quart d'ESO, anaven enfocades a conscienciar sobre els drets humans, les malalties mentals, l’autisme i les discapacitats.

 

 

Una de les xerrades s'ha centrat en els drets humans laborals, com ho són el dret a votar, a menjar, a l'educació, a la salut, a l'habitatge... Una altra ha tractat

sobre el TEA (trastorn de l'espectre autista). També, amb la fundació APADIS, seguim en la mateixa línia de la conscienciació, en aquest cas sobre les persones amb discapacitats, ja siguin físiques o intel·lectuals. I per últim, la xerrada de l'associació El Far, on s'ha parlat sobre les persones amb malalties mentals.

 

 

 

Mentrestant, els alumnes de primer i segon d'ESO han participat en una gran varietat de tallers. Al taller del Mercat Solidari, un grup d'alumnes de 1r i 2n han

estat preparant el mercat per vendre a l'hora del pati. Els diners que es recullen s'utilitzen per subvencionar les excursions dels alumnes que no les poden pagar.

 

Es venen tot tipus de manualitats fetes a mà pels alumnes de l'institut durant les darreres setmanes.

 

 

 

 

Un dels tallers consistia a fer joies a partir de càpsules Nespresso. Ha mostrat que es poden fer accessoris molt originals a partir de materials reciclats. Un altre taller molt creatiu ha estat el de les postals de Nadal

utilitzant la tècnica de l'scrapbooking, que consisteix a barrejar diferents tipus i formes de paper per aconseguir així un collage nadalenc. També s’ha practicat el lettering (cal·ligrafia).

 

 

 

Hi ha hagut diferents tallers on s’han fet elements decoratius amb motius nadalencs. En un s’han fet adorns per a l’arbre de Nadal, en un altre s’han construït mòbils nadalencs, postals amb fullola, polseres de fil...; tot utilitzant el

màxim d'elements reciclats.

 

Una altra activitat ha estat el joc de la compra. Aquest taller impulsa l'autosuficiència, el no generar tants residus i poder reciclar-los. S'explica el procés pel qual passen els residus per ser separats i reciclats i s’ha conscienciat sobre la importància de fer-ho utilitzant jocs per poder-ho entendre d’una manera més entretinguda.

 

En aquest taller un grup d’alumnes ha pogut

gaudir de l'experiència de fer postres típiques de Nadal. No han estat receptes gens fàcils, però tot i això els participants han aconseguit uns bons resultats.

 

Han disposat de l’ajuda i guia de l’Àngels, la cuinera del centre. Han fet receptes com tiramisú i botifarres de xocolata.

 

L’última activitat ha estat Ballem Jazz Step. Els alumnes han pogut gaudir d’una classe de Jazz Step dirigida per Roger Casassas. L'alumnat de tercer d'ESO tenia programada una caminada solidària, però per qüestions

meteorològiques no l'han pogut fer. Per tant, s'han repartit entre els tallers preparats per a 1r in 2n d'ESO.

 

Després del pati ens hem trobat tot l’institut al gimnàs, on hem celebrat el Nadal amb un acte en què s’han pogut veure diferents actuacions. Com cada any, l'acte ha estat presentat pels mateixos alumnes de l'institut; enguany per Miquel Castillo, Dana Samblàs i Briggit Solano. Jordi Edo, un alumne de 2n de batxillerat, ha tocat el piano acompanyant un recull de fotografies de sortides i activitats que s’han fet a l’institut aquest trimestre.

 

Seguidament, s’han repartit els premis del concurs de fotografia matemàtica amb els guanyadors: de la categoria de 1r i 2n d'ESO: Jep Coll, de la categoria de 3r i 4rt d'ESO: Laura Lange i de la categoria de professorat: Andreu Gómez.

 

 

 

La coral de l’institut ha interpretat la cançó: “Escriurem” de Miki Núñez. L’última actuació ha estat

protagonitzada per la coral de l’institut, el cor l'Aliança i els alumnes de 4rt de música, que han tocat les cançons de “Fum, fum, fum” i “El Trineu”. I com a

cloenda de l’acte hem celebrat el Nadal cantant tots junts la cançó de : “All I want for Christmas is you” de Mariah Carey.

 

 

 

Quan hem acabat, tots els alumnes ens hem dirigit a les aules per fer un esmorzar i algunes classes també han celebrat l’amic invisible. Hem passat aquesta mitja hora junts i hem pogut acomiadar-nos i desitjar-nos bones festes.

 

Que la solidaritat viscuda en la celebració del Nadal, sigui ben present la resta de l'any!

 

Júlia Antolí, Norma, Garcia, Elena Gonzàlez i Clara Molinero