Especial Sant Jordi 2020 - Píndoles del professorat

MONTSE SOLÉ recomana: Lectura per fer companyia #contespertelefoncovid19

LECTURA PER FER COMPANYIA

Aquests dies el COVID-19 ens fa estar a casa; no podem sortir a passejar, ni anar a comprar, ni veure els amics... no podem anar a veure els avis ni fer-los una abraçada. Has pensat que hi ha molta gent que se sent sola i que potser no tenen internet?

 

Un remei contra la solitud pot ser la lectura. Llegeix el que proposa el Programa Biblioteca Escolar Puntedu per commemorar el centenari del naixement de Gianni Rodari, l’autor del llibre Contes per telèfon:

  • Pensa en algú a qui pugui agradar escoltar un conte, un poema, un fragment d'un llibre
  • Prepara't la lectura i truca-li. Llegeix-li el que t'has preparat.
  • Que algú et faci una fotografia llegint i ho comparteixi a les xarxes, explicant com t'has sentit, què has llegit i a qui, amb l'etiqueta #contespertelefoncovid19.

SÍLVIA GARCIA recomana: "Aprendre a parlar amb les plantes" de Marta Orriols

La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l'endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l'instint  de supervivència. Desorientada, s'haurà d'enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent extingida. 

 

És una novel·la delicada, que es llegeix àvidament i fa pensar molt en l'essència de la vida. 

LURDES BALMES recomana: "Que no t'expliquin contes" de Natza Farré i Gala Pont

La Lluïsa, una gran lectora amb molta curiositat, inicia un viatge per visitar les protagonistes dels seus contes preferits. Farà descobriments sorprenents

 

Natza Farré, escriptora, periodista i comunicadora catalana i la il·lustradora Gala Pont capgiren els referents de la nostra infantesa i ens conviden a fer un viatge crític que evidencia que les fake news fa segles que condicionen la nostra percepció del món. Només coneixent la veritat podrem explicar-ne noves versions.

INÉS RAMOS recomana: "The Rainmaker" de John Grisham

Una de les més conegudes obres de John Grisham, on els advocats i els seus interessos queden pel darrere de les persones a qui representen.

 

Hint: if the reading  becomes too taugh, there’s always the film versión starred by Matt Damon & Dani de Vito, which may help.

JOAN TORNEL recomana: "Les grans epidèmies modernes" de Salvador Macip

Aquesta setmana recomanem una lectura per entendre millor les epidèmies i pandèmies. Amb el llibre Les grans epidèmies modernes el prestigiós investigador Salvador Macip explica perquè les malalties infeccioses poden un problema global. Comencen en un racó del planeta, però el nostre estil de vida fa que s'estenguin ràpidament.

 

Com bé sabem, el nou coronavirus ha provocat la major crisi sanitària global dels darrers temps, però si mirem enrere comprovarem que la humanitat n'ha patit d'altres. Què vol dir compartir el planeta amb tots aquests enemics invisibles ens ajudarà a trobar plegats el punt d'equilibri entre l'alarma i la prudència que ens permeti sobreviure com a espècie molts mil·lennis més.

Macip, S. (2020) Les grans epidèmies modernes. Barcelona: La Campana

 

Bona lectura i salut!

MARIONA COMA recomana: "HYGGE La felicitat de les petites coses" de Meik Wiking

La cultura danesa exposa amb aquesta obra el secret de la felicitat. Hygge no és tan sols un concepte, és una actitud vers la vida. Aquest llibre t'ensenya a gaudir de les persones que tens al voltant, a viure amb plenitud els diferents  moments del llarg del dia i a valorar de manera positiva tot el que tenim .

Aquest  relat, de fàcil lectura, vol orientar i donar petites pistes de com aconseguir una actitud positiva vers les adversitats del cada dia.

 

                                                                                    

PEPA OLMOS recomana: "Em dic Lucy Burton" d'Elizabeth Strout

Em dic Lucy Burton, d'Elizabeth Strout, és un llibre que vaig trobar per casualitat i que em va sorprendre gratament. Em va captivar des de les primeres pàgines perquè relata amb sensibilitat i compassió el retrobament de dues dones -mare i filla- que descobreixen en la conversa la manera de recuperar el temps perdut, però també és un cas exemplar que la senzillesa és el camí que porta de manera més directa a la comprensió de les coses autèntiques, les que gairebé no necessiten les paraules per ser enteses.

LURDES MANS recomana: "Viatge al centre de la Terra" de Jules Verne en diferents idiomes i versions

Us proposo llegir un clàssic de la literatura francesa de l'autor Jules Verne, Voyage au centre de la terre, un llibre d'aventures escrit al segle XIX.

Teniu les versions gratuites a eBiblio en francès, català i castellà i també versió Geronimo Stilton en català i castellà.

Que en gaudiu!

GLORIA SOL recomana: "Els Desposseïts" d'Ursula K. Le Guin

Recomano molt aquesta novel·la, Els desposseïts d'Ursula K. le Guin. És un clàssic de la ciència-ficció, es va escriure el 1975 i va guanyar molts premis.  El protagonista és un físic  que desenvolupa una teoria sobre la temporalitat, però el que és magnífic és la descripció del seu món, un planeta per ser més exactes, els habitants del qual viuen en comunitat i sense un poder que ho controli tot.. Hi trobem crítica social, política, feminisme...He descobert una gran escriptora i ja tinc encarregat, per quan pugui sortir del confinament, un altre llibre de la Le Guin: La mà esquerra de la foscor.

DANI PARELLADA recomana: "La iniciación de un hombre:1917" de John Dos Passos

Avui us oferim una "novel·lassa" d'un autor ben clàssic. La iniciación de un hombre: 1917 es un dels texts menys coneguts de John Dos Passos però, sortosament, gràcies a l'efemèride de la Primera Guerra Mundial fa un parell d'anys, hem tingut l'oportunitat de recuperar. Va ser la seva primera novel·la i és la història (més o menys autobiogràfica) d'un noi americà que viatja amb ingenuïtat a la guerra europea com a voluntari del servei mèdic. Presenta una història personal extraordinària enmig la desfeta de la guerra, amb un evident compromís antibel·licista i un estil ben personal. L'editorial Errata Naturae ha seleccionat una part del seu catàleg per oferir-lo gratuïtament aquests dies de confinament, i aquesta novel·la forma part de la selecció. La podeu descarregar aquí